Recepty

Vepřová slezina se žampióny

  • 1 vepřová slezina (250g)
  • 1 větší cibule 
  • 3 - 4 větší žampióny
  • sádlo
  • mletý kmín 
  • sůl 
  • smetana ke šlehání
  • hotová jíška 

Nakrájenou cibuli orestujeme v 2l hrnci pak přidáme nakrájené žampióny, na středně velké kostky nakrájenou očištěnou slezinu(2x2cm) a zprudka osmahneme, přisypeme kávovou lžičku mletého kmínu a zalijeme 0,5l vody. Dusíme do měkka asi 30 min.

Poté postupně přiléváme smetanu (pokojové teploty) a osolíme. Nakonec přidáme, ale ani nemusíme, trochu sypké jíšky na zahuštění. Podáváme se zeleninou.

nahoru

Placky z vajec a tvarohu

  • 50dkg plnotučného tvarohu
  • 1kg vajec (cca 17kusů)
  • 10dkg polohrubé mouky
  • cca 25dkg vepřového sádla

Tvaroh utřeme nebo umeleme na masovém strojku, důkladně rozmícháme s vajíčky a koukou. Na pánvi ohřejeme velké množství sádla, hmotu pokládáme na horký tuk a tvarujeme kulaté placičky. Smažíme po obou stranách. Z tohoto množství obdržíme cca 30 placiček vážících celkem cca 1,5kg. Můžeme je uchovávat v lednici až 7 dnů a používat místo pečiva.

nahoru

Tvarohový dezert

  • 2 tučné tvarohy
  • 1 smetanový jogurt (400g)
  • 2 šlehačky
  • sáček 20g želatiny 
  • 100g jakéhokoliv bobulového ovoce

Do 1 šlehačky vmícháme želatinu a dáme do mikrovlnky zahřát tak na 2 minuty, ale nevařit. Druhou šlehačku ušleháme, vmícháme jogurt, tvaroh, trochu skořice, pár kapek sladidla a polovinu rozmačkaného ovoce. Nakonec tu teplou želatinu a dobře zamícháme, třeba pomocí metlového šlehače. Rozdělíme do misek tak po 200 - 250g, ozdobíme zbytkem ovoce a necháme v lednici ztuhnout. Pak se ještě může zdobit šlehačkou.

nahoru